Nieuws

Chicks and the City Podcast: Het geheim van een goed seksleven

Chicks and the City Podcast: Het geheim van een goed seksleven

Chicks and the City – Podcast – Radio Rijnmond

28 NOVEMBER: HET GEHEIM VAN EEN GOED SEKSLEVEN? CONTEXT = KEY!

 

Het lijkt heel erg persoonlijk en privé, maar jouw omgeving speelt een belangrijke rol in je seksleven. Say what?! Yass! Dit blijkt uit het onderzoek van pedagoog en socioloog Dr. Daphne van de Bongardt, van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In haar proefschrift ‘Developing adolescent sexuality in context: Relations with parents and peers’, richtte zij zich op de rol die ouders en leeftijdsgenoten spelen in het ontwikkelen van een eigen seksualiteit. Heb je als tiener een goede en hechte band met je ouders? Dan zal je over het algemeen minder vroeg beginnen aan seks. Daarnaast doe je vaker aan veilige seks en ervaar je seks vaker als iets prettigs. De band die je hebt met je ouders kan dus een rol spelen in hoe jij seks ervaart. Who knew! Meer hierover vertelt ze in haar college bij de Universiteit van Nederland.

Ook jouw leeftijdgenoten zijn relevant voor jouw seksuele ontwikkeling. Als tieners bijvoorbeeld denken dat veel van hun vrienden al seks hebben gehad, is de kans groot dat ze zelf ook seksueel actief willen worden. Er is echter wel een verschil tussen meisjes en jongens. Jongens hebben vaker de neiging om een nonchalante houding aan te nemen tegenover risicovolle en onveilige seks. Meiden bespreken juist vaker het hebben van veilige seks en moedigen dit aan. Er zijn trouwens meer gender verschillen in seksuele ontwikkeling, maar hierover tijdens de podcast meer.

Dat we Daphne een expert mogen noemen op het gebied van jongeren en seksualiteit is een understatement…  Zij doet hier al ruim tien jaar onderzoek naar. Haar werk wordt gepubliceerd in toonaangevende internationale toptijdschriften en onlangs won zij ook nog eens de Onderzoekprijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bovendien was ze laatst genomineerd voor de VIVA400 awards in de categorie knappe koppen’#Girlboss

Waar is ze als universitair docent en onderzoeker momenteel mee bezig? Nou vorige zomer (2017) heeft zij van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een prestigieuze Veni subsidie ontvangen voor haar nieuwe onderzoek, getiteld ‘Lieve seks of sexy liefde?’ Wat volgens Daphne zo bijzonder is aan die nieuwe onderzoek, is de focus op hoe liefde en seksualiteit met elkaar zijn verweven. Anders gezegd: hoe ontwikkelen jongeren hun eigen seksualiteit nou binnen een romantische relatie? Dit komt niet vaak voor in onderzoekland. Terwijl juist ook deze relationele context zo ontzettend belangrijk is.

Zo geeft zij aan dat een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat jonge meiden vaak (zonder soatest) stoppen met condoom gebruik naarmate hun relatie met hun partner vordert. ‘Stoppen met condoom gebruik’, zien zij als een soort van symbool voor het vertrouwen dat zij in hun partner en relatie hebben. “Dit is belangrijk om te weten, voor ouders en voorlichters. Een technisch verhaal over Soa’s is dus niet altijd genoeg”, vertelt Daphne in een interview met de Nederlandse Wetenschappelijke Verenging Voor Seksuologie (NVVS). Daphne kijkt in haar onderzoek bovendien niet alleen naar potentiële risico’s, zoals onveilige seks of conflicten binnen relaties, maar juist ook naar de positieve aspecten van intieme relaties, zoals plezierige seks en affectie. “Dit soort aspecten worden momenteel nog onderbelicht in onderzoek naar intieme relaties van jongeren, maar ook in seksuele voorlichting”, legt Daphne uit.

 

Momenteel is ze achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen voor haar nieuwe onderzoek. Zo is de website in de maak, en is ze op zoek naar jonge koppels (m/v, 18-25 jaar) die mee willen doen met deze bijzondere eerste jonge partner studie in Nederland. 

 

Author: Ashanti Dunand

 

Close Menu